fbpx
Nødlader Powerbank

Hvordan regne ut batterikapasitet på powerbank og nødladere4 min read

05/09/2017 4 min read

author:

Array

Hvordan regne ut batterikapasitet på powerbank og nødladere4 min read

Reading Time: 4 minutes

Hvordan regne ut den ekte kapasitet på nødladere og powerbanks?

Hvorfor lader ikke en 10.000mAh nødlader ut 10.000mAh?

Dette  spørsmålet vi har fått mange ganger og i denne artikkelen prøver vi å forklare dette så detaljert, men så enkelt som mulig.

Alle nødladere må merkes i.h.t loven og regler for flyfrakt IATA med den kapasiteten som batteriet i nødladeren har ved batteriets nominelle spenning.

Li-ion batterier i nødladere har en nominell spenning på 3.6V. Det vil si at en nødlader på 10.000mAh har denne kapasitet ved 3.6V.

Når en batteriprodusent skal beregne batterikapasiteten så gjøres dette også ved noen forutsetningen som ikke alltid stemmer med den virkelige verden. Størsteparten av produsentene oppgir kapasiteten er f.eks 3000mAh ved konstant 25C (grader celcius) og ved en utladehastighet på 0.3A.

Når du lader en telefon så må den lades ved 5V og somregel 1-2A. Det vil da si at nødladeren må booste/øke spenningen ut fra batteriet for å kunne lade en telefon ved riktig spenning og her skjer mye tap.

På grunn av hvordan kapasitet beregnes og ladekretser så har nødladeren en “real world” effektivitet på rundt 70% når de bruker Li-polymer batterier og 60% – 70% ved bruk av 18650 celler når du lader en nyere telefon.

Dersom du har en iPhone 7 som har et batteri på 1960mAh (3.6v) så kan du bruke følgende enkle regnestykke:

(nødlader kapasitet) x 0.7 / telefon-kapasitet = antall oppladinger

Eksempel utregning:

10000mah x 0.7 / 1960 = 3.5 oppladinger

 Oversikt over batterikapasiteten på iPhones.

Modell Batteri kapasitet
iPhone SE 1624mah
iPhone 6 1810mah
iPhone 7 1960mah
iPhone 8 1821mah
iPhone 6 plus 2915mah
iPhone 7 plus 2900mah
iPhone 8 plus 2675mah
iPhone X 2716mah

Når en nødlader inneholder 18650 type li-ion celler (runde batterier som ligner på AAA batterier) så vil det være noen endringer i ytelsen. Dette skjer fordi nødlader-produsenten ønsker å øke levetiden på batteriene.

Når en produsent av et batteri som Panasonic oppgir 3500mAh på et batteri så må batteriet lades ut helt ned til 2.5V og ved maks 0.3A. Dvs at den faktisk effekten ligger mellom 2.5V (tomt) til 4.2V fulladet.

Produsenten oppgir også at batteriet kun vil vare inntil 200-300 oppladinger når det lades ut til 2.5V spenning. For å øke livslengden på batteriet så velger de fleste som designer nødladere å stoppe utladingen ved 3.0V for å øke levetiden på produktet. Dermed vil ikke nødladeren ha tilgang til de siste 10-15% av batterikapasiteten, denne gjennværende kapasiteten brukes for å kompensere for tap av kapasitet ettersom batteriet blir eldre.

Tradisjonelt vil nødladere som bruker 18650 celler oppleves som mye bedre da de lever lengre og gir samme ladeopplevelse i flere år. Polymerbatterier lades ofte ut til sin nedre grense og dermed slites batteriet raskere. Dette har du sikkert merket etter 1 til 1.5 år bruk av din smarttelefon. 

Regnestykket for nødladere og powerbanks med 18650 battericeller vil derfor se slik ut;

(nødlader kapasitet) x 0.60 / telefon-kapasitet = antall oppladinger

Eksempel utregning:

10000mah x 0.65 / 1960 = 3.0 oppladinger

Forskjellen er veldig liten, men der en nødlader med 18650 batterier vil gi deg 3 oppladinger hver gang i flere år, vil en nødlader med polymerbatterier miste kapasitet raskere og etter 1 – 1.5 år vil du oppleve under 3 oppladinger.

Dette er det beste Pizzastålet – Oppdag det beste Pizzastål Pro fra Gruue.

Gruue Pizzastål Pro forvandler din vanlige stekeovn til en ekte pizzaovn. Bakestålet fra Gruue har en høy varmekapasitet og vqrmeoverføring som sikrer perfekt stekt pizza hver eneste gang. Kjøp beste pizzastålet her.

Ladekabel og temperatur har innvirkning på kapasiteten til en powerbank

Når du velger en ladekabel så er det viktig å velge en kabel som er så kort og så tykk som mulig dersom du ønsker den beste ladehastigheten og den beste effektiviteten. Dersom du bruker en lang og tynn ladekabel vil 1-4% av effekten kunne forsvinne i kabelen.

Temperatur har den største innvirkning på batterier og aller størst på polymer batterier.

Dette har du sikkert opplevd om du bruker en telefon ute på fjellet i minusgrader så holder batteriet kun i få timer.

Polymerbatterier og kulde

Telefoner bruker polymerbatterier og disse er mindre robuste når det kommer til kulde og varme. Polymerbatterier mister også effekten veldig raskt. Produsenter oppgir alltid kapasitet ved 25C grader, og det er sjeldent så varmt ute eller inne i Norge.

Ved 0 grader celcius mister polymerbatterier inntil 50% av effekten, og når man nærmer seg -10 grader så er det kun 20% igjen. Kaldere enn dette vil ofte skade batteriet. Dersom du ikke bruker batteriet og venter til det blir romtemperert igjen vil kapasiteten komme tilbake uten at du trenger å lade det opp.

18650 li-ion batterier og kulde

Panasonic oppgir at deres batterier mister 50% effekten ved -10 grader celcius og 70% -20 grader celcius. Det er derfor anbefalt å velge nødladere med 18650 batterier dersom du har planer om å bruke den ute i kulden eller på tur i skog og mark.

Billige 18650 batterier mister ofte 90% av kapasiteten under 0C og her er det stor forskjell på kvaliteten. Derfor anbefaler vi alltid å kjøpe powerbanks med kvalitetsceller og ikke billige kopiceller fra Kina.

Dersom du er usikker på hvilket batteri du skal velge så kan du spørre oss i kommentarfeltet.

Kule t-skjorter med Pizzatrykk fra Nameless!

Nameless kule t-skjorter og gensere med print. designer t-skjorter og gensere.
Array