fbpx
Forklaring

Hva er wifi 6? – Dette er forskjellen8 min read

26/02/2019 6 min read
Hva er wifi 6? vi har svaret.

author:

Array

Hva er wifi 6? – Dette er forskjellen8 min read

Reading Time: 6 minutes

Neste generasjons wifi gir deg langt mer enn raskere nettverk.

Wi-Fi er i ferd med å bli raskere.Det er gode nyheter: raskere internett er stadig etterspurt, spesielt ettersom vi bruker mer båndbredde krevende apps, spill og videoer med våre bærbare datamaskiner og telefoner.

Neste generasjon Wi-Fi, kjent som Wi-Fi 6 og er ikke bare en enkel hastighet forhøyelse.Virkningen vil bli mer nyansert, og vi vil sannsynligvis se fordelene mer og mer over tid.

Dette er mindre av en engangs hastighetsøkning og mer av en fremtid synkronisert oppgradering som er utformet for å sikre at våre hastigheter ikke slår noen stopp nedover veien.

Wi-Fi 6 er nettopp begynt å ankomme i år, og det er en god sjanse for at det kommer til å ligge inni din neste telefon eller laptop.Her er hva du bør forvente når det kommer.

Norges beste pizzaovn vedfyrt pizzaovn fra gruue

HVA ER WI-FI 6?

Wi-Fi 6 er den neste generasjonen Wi-Fi.Det vil fortsatt gjøre det samme grunnleggende tingen – koble deg til internett – bare med en rekke ekstra teknologier for å få det til å skje mer effektivt, og gjøre oppkobling og autentisering mye raskere.

HVOR RASK ER DET?

Det korte, men ufullstendige svaret: 9,6 Gbps.Det er opp fra 3,5 Gbps på Wi-Fi 5.

Det virkelige svaret: Begge disse hastighetene er teoretiske maksimumsverdier som du sannsynligvis aldri vil nå i Wi-Fi-bruk i sanntid.Og selv om du kunne nå disse hastighetene, er det ikke klart at du trenger dem.Den typiske nedlastingshastigheten i USA er bare 72 Mbps, eller mindre enn 1 prosent av den teoretiske maksimal hastighet.

Men det faktum at Wi-Fi 6 har en mye høyere teoretisk fartsgrense enn forgjengeren, er fortsatt viktig.At 9,6 Gbps trenger ikke å gå til en enkelt datamaskin.Det kan deles opp over et helt nettverk av enheter.Det betyr mer potensiell fart for hver enhet.

WI-FI 6 HANDLER IKKE OM TOPPHASTIG

I stedet for å øke hastigheten for individuelle enheter, handler Wi-Fi 6 om å forbedre nettverket når en rekke enheter er koblet til.

Det er et viktig mål, og det kommer til en viktig tid: når Wi-Fi 5 kom ut, hadde gjennomsnittlig amerikansk husholdning omtrent fem Wi-Fi-enheter i den.Nå har boliger i gjennomsnitt ni Wi-Fi-enheter , og ulike bedrifter har spådd at vi vil slå 50 i gjennomsnitt innen flere år.

De ekstra enhetene tar en toll på nettverket ditt.Ruteren din kan bare kommunisere med så mange enheter samtidig, slik at flere gadgets krever Wi-Fi, jo mer nettverket generelt kommer til å senke.

Wi-Fi 6 introduserer noen nye teknologier for å redusere problemene som kommer med å sette dusinvis av Wi-Fi-enheter på et enkelt nettverk.Det lar rutere kommunisere med flere enheter samtidig, lar rutere sende data til flere enheter i samme kringkasting, og lar Wi-Fi-enheter planlegge innlogging med ruteren.Sammen bør disse funksjonene holde forbindelsene sterke, selv ettersom flere og flere enheter begynner å kreve data.

OK, SÅ MYE RASKERE VIL WIFI6 VÆRE?

Dessverre er det ikke noe lett svar på akkurat det spørsmålet, men…

Først vil Wi-Fi 6-tilkoblinger ikke sannsynligvis være vesentlig raskere.En enkelt Wi-Fi 6-bærbar datamaskin koblet til en Wi-Fi 6-router kan bare være litt raskere enn en enkelt Wi-Fi 5-bærbar datamaskin koblet til en Wi-Fi 5-router.

ENHETER HAR STØRRE SANNSYNLIGHET FOR Å OPPRETTHOLDE RASKE HASTIGHETER PÅ TRAVLE NETTVERK

Historien begynner å endres etter hvert som flere og flere enheter blir lagt til på nettverket ditt.Hvor nåværende rutere kan begynne å bli overveldet av forespørsler fra en rekke enheter, er Wi-Fi 6-rutere designet for å effektivisere alle de enhetene oppdatert med dataene de trenger.

Hvert av disse enheters hastigheter vil ikke nødvendigvis være raskere enn det de kan nå i dag på et høyverdig nettverk, men de er mer sannsynlig å opprettholde topphastighetene selv i travlere omgivelser.Du kan forestille deg at dette er nyttig i et hjem der en person er streaming Netflix, en annen spiller et spill, noen andre er videochat og en hel masse smarte gadgets – en dørlås, temperatursensorer, lysbrytere og så videre – er alle sjekker inn på en gang.

Topphastighetene til disse enhetene vil ikke nødvendigvis bli forsterket, men hastighetene du ser i typisk daglig bruk sannsynligvis vil bli oppgradert.

Nøyaktig hvor fort denne oppgraderingen er, vil imidlertid avhenge av hvor mange enheter som er på nettverket ditt, og hvor krevende disse enhetene er.

HVORDAN FÅR JEG WI-FI 6?

Joda, du må kjøpe ny router, gadgets og smarttelefon.

Wi-Fi-generasjoner stole på ny maskinvare, ikke bare programvareoppdateringer, så du må kjøpe nye telefoner, bærbare datamaskiner og så videre for å få den nye versjonen av Wi-Fi.

For å være klar: dette er ikke noe du vil løpe ut i butikken og kjøpe en ny bærbar PC bare for å få.Det er ikke det spill-endring av en oppdatering for en enhet.

EN NY WI-FI 6-ROUTER ER NØDVENDIG FOR Å FÅ WIFI 6.0

I stedet begynner nye enheter å komme med Wi-Fi 6 som standard.Når du bytter telefon, bærbar datamaskin og spillkonsoller i løpet av de neste fem årene, tar du med deg nye, som inkluderer den nyeste versjonen av Wi-Fi.

Det er en ting du må gjøre et poeng å gå ut og kjøpe, skjønt: en ny ruteren.Hvis ruteren din ikke støtter Wi-Fi 6, ser du ingen fordeler, uansett hvor mange Wi-Fi 6-enheter du tar med hjem.

Igjen, dette er ikke noe verdt å rushing ut og kjøpe.Men hvis hjemmet ditt er pakket med Wi-Fi-tilkoblede smarte enheter, og ting begynner å bli tregt om et par år, kan en Wi-Fi 6-router være nyttig.

HVA GJØR WI-FI 6 RASKERE?

Det er to viktige teknologier som øker Wi-Fi 6-tilkoblingene: MU-MIMO og OFDMA.

MU-MIMO, som står for “multi-user, multiple input, multiple output”, er allerede i bruk i moderne rutere og enheter, men Wi-Fi 6 oppgraderer den.

Teknologien tillater en ruter å kommunisere med flere enheter samtidig, snarere enn å sende til en enhet, og deretter den neste og den neste.MU-MIMO lar nå rutere kommunisere med fire enheter om gangen.Wi-Fi 6 vil tillate enheter å kommunisere med opptil åtte.

Du kan tenke på å legge til MU-MIMO-tilkoblinger som å legge til lastebiler til en flåte, sier Kevin Robinson, markedsføringsleder for Wi-Fi Alliance, en internasjonalt støttet teknisk industrigruppe som overvåker implementeringen av Wi-Fi.”Du kan sende hver av disse lastebilene i forskjellige retninger til forskjellige kunder,” sier Robinson.”Før du hadde fire lastebiler til å fylle med varer og sende til fire kunder.Med Wi-Fi 6 har du nå åtte lastebiler. “

Den andre nye teknologien, OFDMA, som står for “ortogonal frekvensdeling multiple tilgang”, tillater en overføring å levere data til flere enheter samtidig.

Robinson sier at OFDMA i hovedsak tillater en lastebil å bære varer som skal leveres til flere steder.”Med OFDMA kan nettverket se på en lastebil, se” Jeg tildeler bare 75 prosent av den lastebilen og denne andre kunden er litt på vei, “” og fyll deretter den gjenværende plassen med en levering for den andre kunde, sier han.

I praksis er dette alle vant til å få mer ut av hver overføring som bærer et Wi-Fi-signal fra en ruter til enheten.

WI-FI 6 KAN OGSÅ FORBEDRE BATTERIETS LEVETID

En annen ny teknologi i Wi-Fi 6 tillater enheter å planlegge kommunikasjon med en ruteren, og redusere tiden de trenger for å holde antennene drevne til å sende og søke etter signaler.Det betyr mindre strøm på batterier og forbedret batterilevetid i sin tur.

Dette er alt mulig på grunn av en funksjon kalt Target Wake Time, som lar rutere planlegge innsjekkingstider med enheter.

Det kommer ikke til å være hjelpsom over hele linja, skjønt.Din bærbare datamaskin trenger konstant Internett-tilgang, så det er usannsynlig å gjøre stor bruk av denne funksjonen (unntatt kanskje når den beveger seg inn i hvilemodus).

I stedet er denne funksjonen ment mer for mindre Wi-Fi-enheter med lav effekt, som bare trenger å oppdatere statusen nå og da.(Tenk små sensorer plassert rundt et hjem for å overvåke ting som lekkasjer eller smarte hjemmeapparater som ikke brukes mesteparten av dagen.)

WI-FI 6 BETYR OGSÅ BEDRE SIKKERHET

I fjor begynte Wi-Fi å få sin største sikkerhetsoppdatering på et tiår , med en ny sikkerhetsprotokoll kalt WPA3.WPA3 gjør det vanskeligere for hackere å knekke passord ved å gjette dem hele tiden, og det gjør noen data mindre nyttige, selv om hackere klarer å skaffe seg det.

Nåværende enheter og rutere kan støtte WPA3, men det er valgfritt.For Wi-Fi 6 er WPA3 nødvendig, slik at Wi-Fi 6-enheter er garantert å være sikrere.

WI-FI 6 ER BARE I GANG

Enheter som støtter Wi-Fi 6, har nettopp begynt å trisse ut.Du kan allerede kjøpe Wi-Fi 6-rutere , men så langt er de dyre high-end-enheter .En håndfull bærbare datamaskiner inkluderer den nye generasjonen Wi-Fi, men det er ikke utbredt ennå .

Wi-Fi 6 vil begynne å ankomme på high-end telefoner i år, skjønt.Qualcomms nyeste flaggskip prosessor, Snapdragon 855 , inkluderer støtte for Wi-Fi 6, og den er bestemt for den neste bølgen av toppmoderne telefoner.Snapdragon 855s inkludering garanterer ikke at en telefon vil ha Wi-Fi 6, men det er et godt tegn: Samsungs Galaxy S10 er en av de første telefonene med den nye prosessoren, og den støtter den nyeste generasjonen Wi-Fi.

Inkluderingen av Wi-Fi 6 vil trolig bli enda mer vanlig neste år.Wi-Fi Alliance vil starte sitt Wi-Fi 6-sertifiseringsprogram i høst, noe som garanterer kompatibilitet på tvers av Wi-Fi-enheter.Enheter trenger ikke å bestå den sertifiseringen, men lanseringen vil bety at næringen er klar for Wi-Fi 6s ankomst.

 

Array